Foodwatch je objavio šokantnu knjigu o prevarama s hranom i falsifikatima koje svakodnevno kupujemo u trgovinama
Jesti lažno pod pravo. Skandali prevara s hranom. Naslov jest bombastičan, ali sadržaj je šokantan. Nova knjiga nevladine organizacije Foodwatch bavi se falsifikatima i prevarama s hranom koje svaki dan kupujemo posvuda, od malih kvartovskih trgovina, preko restorana i fast food lokala, do web shopova do supermarketa.
adsense_content_v3
Kontaminirana, lažno deklarirana, falsificirana hrana naša je svakodnevnica, koje uglavnom nismo svjesni. Konkretno, knjiga koju potpisuje direktorica francuskog ogranka Foodwatcha Ingrid Kragl, novinarsko je istraživanje koje se bavi najlukrativnijim i najvećim prevarama, poput ekstradjevičanskih maslinovih ulja koja se rade od trulih maslina ili s jeftinim biljnim uljima, piletini i ribi napumpanoj vodom, falsificiranim vinima, lažiranjem deklaracija o zaštićenom porijeklu, sirevima koji nisu vidjeli mlijeka i sličnim masovno prodavanim proizvodima.
Prevare s hranom sve su unosniji biznis, jer se iz godine u godinu potvrđuje da su šanse da kriminalci budu uhvaćeni nevjerojatno male za količinu novca koju okreću. O prevarama se govori samo ako se, rijetko, neka od njih otkrije. Glasovi koji upozoravaju su prilično usamljeni. U cijeloj Europskoj uniji sofisticirana mreža propisa i izuzetaka omogućava efikasno skrivanje problema. Ingrid Kragl u knjizi citira svjedoke, detaljno objašnjava kriminalne šeme i objašnjava razloge zbog kojih se zakonodavci i inspekcije ne suprostavljaju ovom rastućem problemu.
U Europskoj uniji odgovornost za zaštitu od prevara i inspekcije je na zemljama članicama. Dakle, nema izgovora. Problem je politička volja da se sistem uhvati u koštac s moćnim lobijima, a u nekim zemljama poput Italije i s mafijom, koja zadnjih godina sve jače ulazi u poljoprivredu i proizvodnju hrane, koristeći visoke cijene koje postižu talijanski zaštićeni proizvodi i Made In Italy brend.


